No product at this time

Dibond w kuchni – trwałe i nowoczesne panele

Materiał z którego wykonujemy Panele Kuchenne to DiBond. Jest to płyta kompozytowa złożona z 3 warstw. Dwie zewnętrzne to aluminium połączone rdzeniem polietylenowym. Taka płyta jest bardzo twarda i wytrzymała a dzięki swym parametrom jakim jest wodoodporność, sztywność i gładkość powierzchni swietnie nadaje się do zastosowania w kuchni jako panel kuchenny. Produkty wykonane z tego materiału charakteryzują się pierwszorzędną jakością. Jeśli chodzi o sam materiał to jest również odporny na ciepło emitowane przez kuchenki elektryczne i indukcyjne. Przy kuchence gazowej zalecamy zastosowanie odstępu od panelu ok. 10-15 cm.

Zalety Dibond w kuchni:

  • Wodoodporny i odporny na wilgoć – aluminium i polietylen nie chłoną wody,

  • Łatwy do czyszczenia – gładka powierzchnia, można myć wodą i płynem np. do mycia okien. (nie zawierającym rozpuszczalników).

  • Łatwy w montażu – wystarczy klej montażowy, czas samodzielnego montażu nie przekroczy 60 minut z całym przygotowaniem powierzchni.

  • Odporność na UV i temperaturę – nie blaknie od światła, odporny na typowe warunki kuchenne, 

  • Estetyka – możliwość nadruku (np. grafika, zdjęcie, wzór), dostępne wersje jednolite, szczotkowane,

  • Mocowanie bez fug – panele cięte są na frezarce, więc brak fug = łatwe utrzymanie czystości.

  • Format na życzenie – możliwość wykonania w każdym rozmiarze z dokładnością do 1 milimetra.

  • Cena – tańszy niż szkło harowane / droższy niż zwykłe panele PCV

⚠️ Wady i uwagi:

  • Nie nadaje się jako powierzchnia robocza – to dekoracja, nie blat,

  • Ostrożność przy kuchence gazowej – Dibond wytrzymuje wysoką temperaturę, ale bezpośredni ogień może uszkodzić panel; przy gazie warto dodać szybę hartowaną jako zabezpieczenie,

🔨 Montaż:

  • Można przykleić bezpośrednio do ściany (klejem montażowym) lub na płytki ceramiczne.

  • Można zamocować w ramach / profilach aluminiowych,

  • Grubość najczęściej używana w kuchni: 4 mm.